Åsas hundar

Direktlänk till inlägg 5 juli 2008

Anteckningar del 3

Av Åsa - 5 juli 2008 14:58

Motbetingning

När vi jobbar med hundaggression genom att klassiskt betinga åsynen av en annan hund = godis ramlar från himlen, så jobbar vi inte med "annan hund" som ett neutralt stimulus som ska betingas, utan "annan hund" har redan fått en otäck innebörd. Därför tar det längre tid att göra betingningen, hur mycket längre tid beror på hur otäck hunden upplevs vara. Detta kallas MOTBETINGNING eller OMBETINGNING.

Fakta:

* För att eliminera en betingad respons (utfall) som vi inte vill ha, så paras den betingade stimulus (hund) som utlöser responsen ihop med en obetingad stimulus (mat) som utlöser motsatt respons (äta).

* Om den obetingade responsen (äta) är stark (ger YIPPEE) och inte går att kombinera med den oönskade betingade responsen (utfall), så kommer denna nya koppling mellan betingad stimulus (hund) och obetingad stimulus (mat) att försvaga den oönskade resonsen (utfall) i framtiden.


Det finns INGEN RISK att man förstärker rädslan eller stressen genom att ge mat, man förstärker BETEENDEN inte KÄNSLOR. Däremot så kan beteendena "skä'lla", "dra i kopplet" osv temporärt bli starkare eftersom de förstärks, men när inte känslan av raseri och panik ligger bakom så urvattnas dessa beteendena automatiskt och kan sedan tränas bort. Jämför t ex en hund som skäller för att hota någon (dovt, intensivt, fokus på den som hotas) och en hund som skäller för godis (ljust, lekfullt, fortfarande intensivt i vissa fall, fokus på matte). Beteendena skiftar karaktär från stressande till tiggande, och tigg-beteenden kan vi ändra.


Inter-stimulus intervall

=tiden mellan BS och OS.

1. Främmande hund syns, försvinner, sedan mata.

2. Främmande hund syns, stannar inom synhåll, mata.

Tiden bör vara ca en sekund, INTE mindre, för att en korrekt koppling ska äga rum. Främmande hund FÖRUTSÄGER att godis regnar från himlen.

Ibland fungerar längre intervall, t ex om man blir matförgiftad av en speciell mat så klarar man inte att äta den på ett bra tag efteråt.


Contingency (ska jag kolla vad det heter på svenska. Innebörden blir tydlig ändå.)

OM BS (HUND) INTRÄFFAR MÅSTE OS (GODIS) FÖLJA! VARJE GÅNG!

* BS måste pålitligt förutsäga OS.

* OS förekommer INTE ensamt, dvs det supergodis som du använder på din hund ges aldrig annars. När du tränar hundmöten belönas INGET ANNAT, inte gå fint i kopplet, inte kontakt, inte snygga lägganden. Jättesvårt...

Det måste bli tydligt för hunden att det ENDA som får godis att magiskt dyka upp är främmande hundar, och det fungerar VARENDA GÅNG. Det fungerar inte bara sämre om inte detta följs, det fungerar inte alls. Allt eller inget!


Fråga: gäller detta för resten av hundens liv = ganska jobbigt?

Svar: NEJ! Detta är steg 1 i träningen. Steg 2 är operant inlärning, och där fungerar oregelbundna förstärkningsscheman alldeles utmärkt.


Repetitioner inom träningspasset

* Klassisk betingning följer oftast en kurva med väldigt mycket resultat i början, som sedan planar ut. De första träningspassen är alltså allra viktigast!

* Pauserna mellan repetitionerna är viktiga, minst 30 sekunder. FASTNA INTE I ETT MÖNSTER! Tiden mellan repetitionerna måste variera och vara oförutsägbart, annars lär sig hunden blixtsnabbt att "var tredje minut får jag godis". För hunden ska det vara: Tråkigt, tråkigt, tråkigt - HUND DYKER UPP! GODIS! - hund försvinner, tråkigt, tråkigt, tråkigt. Vi vill sätta en neonskylt på den främmande hunden för att göra det absolut klart att det är den och inget annat som är orsaken till godisregnet.


Kathys erfarenheter

* Helt nya stimuli utan tidigare mening är lättare att betinga än saker som är "invanda" att inte betyda något. (Det är därför som det är lättare att lära om ett beteende med ett nytt kommando än "reparera" det med det gamla kommandot.)

* Detta betyder att om möjligt bör de första repetitionerna ske i ny miljö, med ny hund, ny utrustning, och eventuellt ny förare. Vi vill ha ett "tomt blad" att jobba med.

* Att träna två gånger 20 minuter i veckan brukar ge mycket bra resultat på 3-6 månader. Var noga med att inte träna för länge, förr eller senare misslyckas man! Hundar maskerar trötthet och obehag väldigt väl...

* Ha ALLTID en plan för "i värsta fall". Se till att ha en flyktväg, och öva att ta dig ifrån en otäck situation i förväg.


Praktiska tips

* För lite motion > uppdämd energi > ökad upphetsning > sänkt bittröskel. Se till att hunden får motion. Med människa, inte bara vild hundlek.

* Aerobisk träning får hunden att flämta och bli trött, och bli av med överskottsenergi.

 * Hunden måste kunna gå i löst koppel i normal sinnesstämning. Gå i koppel får inte bli en del av konflikten.

* Förare behöver ofta öva med neutral hund:

Kroppsspråk

Andning

Koppelhantering

Kom ihåg att vi också har en betingning av obehag vid hundmöten och reagerar därefter!


Utrustning

Föraren MÅSTE känna sig säker med utrustningen och kunna kontrollera hunden.

Grimma i form av Halti, Gentle Leader, NosLoop, eller liknande rekommenderas varmt!

Munkorg är ett måste i vissa fall. Fördelar med munkorg: ger föraren säkerhet, hindrar andra människor från att komma fram. Nackdelar: kräver att man tränar hunden att känna sig bekväm med munkorgen på, kan användas som "murbräcka" i slagsmål. I jobbmed aggression är en korg-munkorg att föredra eftersom hunden kan flämta obehindrat.


Panikplan (om något går åt skogen)

* Gör en U-sväng eller backa iväg med hunden i frontposition.

* Distrahera hunden med mat.

* Kasta godis på en löshund som närmar sig.

* Fäll upp ett paraply mot löshund (om din egen hund är van!), använd illaluktande spray eller komprimerad luft.

* Ta till din flyktväg, snabbt.

* Göm dig.

* Släpp kopplet.

* Kommendera den främmande löshunden SITT eller liknande för att distrahera den.

* Få din egen hund att leka jakt med dig hela vägen därifrån.


Olika saker att variera: starta där det är SÄKERT!

* Falsk hund (leksak)

* Ljud av koppel och halsband

* Ändra avståndet från den andra hunden

* Ska båda hundarna röra sig? Vilken hastighet?

* Är den neutrala hunden lugn eller aktiv? Skäller den?

* Vilket håll är den neutrala hunden riktad åt? Svansen är oftast mindre skrämmande.

* Kan den neutrala hunden skicka ut lugnane signaler? Nosa, ligga ner, buga.

* Är det en helt ny hund eller en kompis?

* Hur länge har ni tränat? De första repsen är svårare, enklare när hunden är uppvärmd.

* Fler än en neutral hund

* Olika förare - ENORM skillnad

* Ny plats? Andra distraktioner?

* Den andra hundförarens uppträde

* Vilken tid på dygnet? Oftast svårare i skymning eller mörker.

* Vilket humör är föraren på? Vi bör vara lugna på utsidan, men alerta på insidan!

Svårighetsgraden anpassas efter hunden. Liknelse: hunden kan inte simma och får panik om den tvingas försöka, så stanna på den grunda delen av poolen.


Felsökning

* Vi har ett BS som "överskuggar" den främmande hunden: handen i godispåsen, prassel, etc. Det bästa är om hunden inte ens vet att vi har mat med oss, den ska tro att det är den andra hundens uppdykande som får mat att hända. Den förstår inte varför, det är bara så världen fungerar.

* Vi får ordningen fel. FÖRST hund SEDAN mat, det är VIKTIGT. Kom ihåg att känslor sprider sig bakåt, känslan för det andra som händer sprider sig till det första.

* Repetitionsintervallen blir alltför rytmiska.

* Vi ser ine de tidiga tecknen på att hunden reagerar. Vi måste TITTA på vår hund, och se de allra första tecknen (oftast frys). Därifrån räknar vi "ett bananträd", mata.

* Alltid mata specialgodis vid åsyn av hund, aldrig annars.

* Jobba med ett kriterie i taget, ändra en variabel åt gången.

* Utsläckning: vi slutade mata vid alla hundmöten alltför tidigt.


Fråga: När byter man från klassisk betingning till operant inlärning?

Svar: När man "känner igen" sin hund igen. När hunden börjar aktivt försöka göra något för att få maten, den klara av att åtlyda enkla kommandon. Lämpligt: när man kan passera en annan hund på trottoaren och ens egen hund tittar efter godíset.

Man kan fortfarande jobba klassisk betingning med vissa variabler (svarta hundar, mörkt ute, husse har kopplet) men inte andra.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa - 2 april 2012 09:21

Till min förvåning upptäckte jag att denna bloggen, trots att den varit inaktiv ganska länge, fortfarande har nästan tvåhundra besökare i månaden...Wow!   Ni som snubblar in här och blir nyfikna på vart jag tagit vägen kan surfa vidare till glada...

Av Åsa - 11 maj 2010 10:36

För alla er som undrar hur det gick med Popsy: Operationen gick bra, tumören är som sagt elakartad och kommer tillbaka men med lite tur så får vi ett par år till. Just nu är hon piggare än någonsin! :)   Kändes inte rättvist att avsluta med en ...

Av Åsa - 6 maj 2010 07:06

Olika omständigheter gör att jag avslutar bloggandet. Sorry alla mina vänner! Tack för denna tiden, ni som vill är välkomna att bli mina vänner på facebook och naturligtvis finns hemsidan www.asashundar.se och min bilddagbok http://asashundar.bi...

Av Åsa - 5 maj 2010 18:31

Popsys testresultat från tumören kom idag. Elakartad. Min värld står stilla. ...

Av Åsa - 5 maj 2010 08:13

Det är jobbigt att inte kunna träna hund så mycket som man vill inför lördag...liiite nervös är jag, och då blir jag energisk, och den extra energin får perfekt utlopp i hundträning. Så igår fick jag en timme över innan styrelsemötet, och passade p...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards