Åsas hundar

Alla inlägg under april 2009

Av Åsa - 24 april 2009 17:45

Benjamin berättade att det börjar bli varmt med all fällepälsen, så utrustad med en furminator gick jag lös på hans päls. På 30 minuter var där tillräckligt mycket päls för att bygga en ny häst... Han stod helt lös och njöt och flyttade bakbenet så att jag skulle komma åt ordentligt i ljumskarna och runt familjejuvelerna. Just där var en enda kaka av intorkad svett och fällepäls, det måste ha dragit rejält när jag skoningslöst tog bort alla lösa pälsstrån. Han är så snäll!

Jag måste säga att furminatorn är överlägsen andra redskap jag har provat, både till hundarna och nu hästen. Sedan behöver man kanske inte använda den smalaste när man ger sig på en ardenner...

Lillkillen börjar växa till sig ordentligt, han har fått både nacke och manke. En riktigt snygg överlinje med fin resning! Ett par cm till så är jag riktigt nöjd. Få se om jag får tid att sadla på i helgen!

Av Åsa - 22 april 2009 18:49

Merete skickade en jättesnygg bild på min Superbitch från helgen (namnet ät välförtjänt, tro det eller ej...otaliga är de slynglar som blivit satta på plats...)


Och en närbild på hennes personliga halsband:

Hon är faktiskt en ganska cool liten dam!


Hälsa på Merete, njut av hennes vackra hundar, och lär mer om den (just nu) roligaste sporten FREESTYLE!

Av Åsa - 22 april 2009 10:28

Jag fortsätter min dokumentation av det som växer i min närhet...

Syren


Smörblomma (?)


Rabarber (min 100-åriga monstersort)


Magnolia - snart, snart...


Forsythia runt hela trädgården


Popsys nya favoritplats, precis lagom stor för en terrier och sol på ryggen!

Av Åsa - 22 april 2009 08:38

Efter att ha saknat mig hela helgen (?) ville Mårran träna för första gången på evigheter. Hurra!

Vi satte ut lite rallyskyltar och hennes svans började gå...Jag är väldigt nöjd, det känns som att jag har reparerat mitt misstag när jag introducerade rallylydnaden i hennes liv (alltid tävla och aldrig träna när skyltarna var framme). Hon har en hög förväntan vid första skylten och är avslappnad och glad.

Påverkad av helgen tränade vi åttan på "ledarhundsvis", egentligen är det ju enkelt: ut med en massa godis på marken och klicka för allt som inte är intresse för godiset...Hennes fokus var perfekt!


Popsy fick naturligtvis prova banan, alla poitionsändringar vid sidan satt super! Inga hopp, fokus framåt. Undrar om träningen med trottoarkanterna satte sina spår?

Jag vill träna allt på en gång, men eftersom rallytävlingen är om en månad så har rallyn företräde. Kanske borde ta mig tid att åka till ribban och träna med mina skyltar!

Av Åsa - 21 april 2009 09:20

Ingen ingång för människor...det blev till att krypa...


"Men matte, vad VILL du?" (Träning av bakåtsnurr runt föraren)


ALLA TRIXEN FRÅN SÖNDAGEN:

Buga


Höger / vänster tass


Springa i takt, både med varandra och musiken


Stoppa huvudet i mattes stövel


Hoppa upp på mattes rygg


Snurra på pidestal


Sticka huvudet i en kon


Krafsa på lådan


Höga frambenskickar


Stå på lådan vänd från husse


Snurra baklänges runt matte


Buga för käppen


Notera att vi dessutom tränar utanför hotellets ingång, med allt vad störningar det innebär. De andra hotellgästerna tittade lite konstigt på oss då och då...

Mitt bästa minne från helgen: Popsy och jag ska gå över gatan, ett gäng ungdomar kommer bakom oss. Grabbarna gör störiga skäll-ljud (som unga grabbar gör), Popsy har fokus på mig och sätter sig när jag stannar för att vänta på en bil. Den ena tjejen säger till sin kompis "Åh vilken söt och duktig hund!". Att träna trix och konster i all ära, det som gör mig allra gladast är när mina hundar är riktigt duktiga i vardagen!

Av Åsa - 21 april 2009 08:23

Tack Kari-Anne! Jag snodde denna utan att fråga, jag gissar att det är OK.

Popsy och jag tränar att hitta en övergångsknapp, på det sättet som en blind person hade tränat. Sätt på ljudet och lyssna på Micheles instruktioner! Fler filmer från helgen hittar ni på Kari-Annes blogg.


Av Åsa - 20 april 2009 18:31

(Gissa vem som tog bilder av alla powerpointslidarna med mobilen...super för minnet!)

Michele jobar med att förändra träningssättet inom den största organisationen för ledarhundar i norra USA, från traditionell träning till klickerträning. Inte det lättaste!

"If you want to make enemies - try to change something"

"The art of progress is to preserve order amid change and to preserve change amid order"


Varför behöver en förändring komma?

* Klienterna har andra behov

* Miljön blir ständigt svårare för hundarna

* Man vill öka den positiva träningen för hundarna

* Man vill göra träningen roligare för klienterna

Att världen förändras gjorde att man behövde hitta nya metoder att förbereda hundarna för sina uppgifter.


At vara en blind hundtränare innebär att man inte ser vad hunden gör. Man kan inte tajma sin träning till när hunden är uppmärksam, man har svårt att belöna exakt rätt.

Ännu viktigare: man ser inte miljön runt hunden, och kan inte förutse och förebygga olika situationer (mat på trottoaren, lös hund, glasskärvor, trafik, osv...) Det är inte allting som låter, och ibland kan ljud ge fel information!


Tidigare ansåg man att det inte gick att träna ledarhundar med hjälp av godis, eftersom det skulle öka hunden tendens att söka och stjäla mat, ge hundar som tigger och dreglar, och ge feta hundar.

Idag vet man att det inte stämmer, men man måste TRÄNA hundarna och ha mer strikta regler vid mathantering.


Grundbeteenden för en ledarhund

1. Leda

Hunden ska kunna leda sin ägare med hjälp av selen, rakt fram med fokus framåt. Detta grundtränas på löpband för att få in en viss rytm i hundens muskelminne och för att kunna belöna rakt framifrån.

2. Linje

Hunden ska kunna se och följa en rak linje från tex trottoarkant till trottoarkant oavsett hur ägaren går. Den ska kunna undvika hinder i sidled och återuppta sin linje. Den ska klara olika underlag och olika höjdhinder (som trappor).

3. Target på annan yta

Hunden ska påvisa trottoarkanter och andra ändringar i underlagets yta som indikerar tex att en väg eller cykelbana passeras. Den gör det genom tasstarget, stanna och titta upp, få nytt kommando framåt.

4. Andra beteenden

Hunden ska klara av rulltrappor, den ska markera trappsteg (början och slut), den ska kunna hoppa upp hos sin ägare i rullstolen vid behov, den ska kunna hämta saker, den ska kunna tränga in sig i små utrymmen för att inte vara ivägen, och massor av annat...

5. Intelligen olydnad

Hunden ska dessutom ha självförtroende nog att göra allt detta även om ägaren försöker få den att göra något annat, tex ska hunden stanna för en annalkande bil även om ägaren vill gå, eller väja för ett hinder även om ägaren vill gå rakt fram.

6. Hantera trafik

Hunden ska kunna markera övergångsställen, visa var övergångsknappen är, undvika bilar, och backa i en nödsituation.


Det är inte lite krav man ställer på hundarna! Dessutom är förarna blinda, och ser ine alla gånger som hunden är duktig...den gör alltså massor av korrekta beteenden som aldrig ens blir belönade!


Grundträning med klicker

Michele gjorde en kort genomgång av specifika områden där man övergått till klickerträning.

1. Koppelsignaler

Att träna att hunden går undan för tryck. Beskrivet i lördagens sammanfattning.

2. Att låta bli mat i miljön och hos andra människor

Också beskrivet i Lördagsbiten

3. Nödfallsbacka

Den grundläggande träningen görs med hjälp av en "tunnel" där hunden inte kan vända sig. Matskål i ena änden, när hunden har ätit upp måste den backa ut.

4. Intelligent olydnad

Klickerträningen ger självsäkra hundar!

5. Undvika hinder i luften (som ägaren kan slå huvudet i)

Först tränar man nostarget på en låg bom. Snabbt höjer man bommen så att hunden inte når den, utan tittar upp mot den. Slutmålet är att hunden markerar genom att stanna och titta uppåt mot hindret.

6. Att hämta saker

Well, obviously...Finns det något bättre sätt för apportering än shaping?


Med hjälp av klickern och nytt tänkande blir det möjligt för även en blind hundägare att träna sin hund! Jag vet, jag har testat...


De har också ett viktigt valp och uppfödarprogram. Aveln inriktas på stabila, känsliga, "lätta" hundar. Olämpliga hundar gallras ofta ut redan i valplådan. Uppfödarna tränar inkallning, socialisering och miljöträning framför allt, hundarna kommer till programmet mellan 7-9 månaders ålder. De får ca 15 timmars effektiv träning uppdelat på ca 60 småpass (två om dagen), beroende på hund. Varje månad blir ca 30 hundar godkända ledarhundar och placeras ut i nya hem.


Helt otroligt arbete och helt otroliga hundar! Jag kommer att se på ledarhundar och servicehundar och deras ägare med ny respekt från och med nu!

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards