Åsas hundar

Senaste inläggen

Av Åsa - 20 maj 2009 08:50

Nej, det är inte Popsy som blivit uppäten.

Nu är det tid för harpaltar, och de läggs i det höga gräset vid sidan av vår promenad. Mårran har stenkoll...Igår vände jag mig PRECIS som hon slängde upp den pyttelilla (nydödade) haren i luften för att svälja den hel. "NEJ! SLÄPP!" Hon gav mig en blick som tydligt sa "glädjedödare" och släppte haren och kom bort till mig. "Jaha, vad har du istället då?". Ibland är man tacksam att man hjärntvättat sin hund att tro att jag ALLTID kan trumfa det hon håller på med. Eftersom jag faktiskt inte kunde det denna gången blir det till att ha med hemligt extragott godis under promenaden ett par dagar nu.


Popsy fick vara med som visningshund på gårdagens kurs, enklare och snabbare att visa än att förklara. Jag hade inte räknat med att hon skulle försvinna nästan helt i det höga gräset...Hon gjorde (hyfsat) det hon följde med för, och låg snällt och väntade resten av tiden. Ingen kaktjuv igen!

Av Åsa - 18 maj 2009 18:03

Mina anteckningar från Emelie och Evas utmärkta agilityteori!


AGILITYMÄSSIG TRÄNING:

1. Koncentration. Alltid 100% koncentration på hunden! Vill vi kunna kräva att den fokuserar helt på oss behöver vi göra likadant. Koncentrationen får ALDRIG brytas under ett träningspass.

2. Intensitet. Alla detaljer, oavsett hur små, bör utföras intensivt med mål och riktning. Agility behöver energi!

3. Träna i enlighet med ditt handlingsystem. Alltid. Detta innebär även vid transporter, mellan övningarna, i belöningen, och om något blir fel. Det ska inte finnas i hundens huvud att det är möjligt att röra sig på något annat sätt.


Korta pass, skicka hunden på station emellan (bur, filt. etc). Hela tiden fokus FRAMÅT i träningsakten!


VAD SKA MAN TRÄNA?

Agilitygrundfärdigheter

1. Procedur - sätt att få fram beteende:

* Sikta-träning. Shejping med belöningsplacering i riktning framåt. T ex kryp under stol.

* Hjälpmedel - spring till skål så fort hunden kan.

2. Färdigheter:

* Mellan

* Över

* Under

* Genom

* Skapa ljud

* Skapa rörelse

* Frys på target

* 2 på 2 av på kanter

* Spontan start / stilla, vänta på signal


BELÖNINGAR - TRANSPORTER

Rena belöningar:

* Många godisar

* Kastad leksak

* Skål

Belöningstransport:

* Låååång godismagnet

* Kampa länge ("hänga hunden i en leksak")

Rena transporter:

* Halsband

* Bära hunden

* Targethand

* Kalla in

* Fotkommando


Fördelen med en belöningstransport är att hunden inte riktigt vet hur den kom tillbaka till startpunkten - inget avbrott i agilityträningen.


ÖVNING 1: SIKTA FRAMÅT

Klicka för riktning, belöna längs spåret. Många korta godisklick eller en kastad leksak.


TAGpunkter:

* Transport med hunden på utsidan

* Belöna med handen närmast hunden

* Transporten slut när hunden är vid startpunkten

* Klicka för riktning

* Belöna i spåret

* Belöna framåt

* Konstant rörelse

(Det låter så enkelt...)


Ett pass = 3x60 sekunder. Paus i bilen. Upprepa.


ÖVNING 2: SPRING TILL SKÅL

1.Hunden springer till en medhjälpare med matskål. Gå fram kolla matskålen, gå till startpunkten, släpp. Medhjälparen lockar vid behov.

2. När hunden springer med fart: sätt ut två koner som hunden springer genom.

3. Öka vinkeln successivt. Genar = medhjälparen tar bort skålen.


Kom ihåg transporterna! Entusiasm, hunden på utsidan, godismagnet / halsband / leksak.


Ett pass = fyra skick, växla höger/vänster. Vila i bilen. Upprepa.


Av Åsa - 18 maj 2009 10:11

Eller ska jag skylla på hormoner? Skendräktighet är ett elende...

Mårran blir inte gnällig eller överdriviet bäddig, hon blir lättirriterad och rent ut sagt pissig ibland.


Ute på morgonpromenad, Mårran scannar omgivningen efter något ätbart: död sork, kanindel, harbajs...(verkar också ha med hormonerna att göra. Jag skyller allt på dem) Står och nosar i en grästuva, Popsy vill gå hem men vill inte gå ensam, och skäller på Mårran att skynda sig. Jag går ca 20 meter bort, van vid scenariot.

Helt plötsligt flyger fan i Mårran, hon bestämmer sig för att Popsy måste bli platt, här och nu! Så hon slänger sig över Popsy, som ger sig direkt (hon har blivit LITE klokare med åren). Släpper, Popsy försöker gå därifrån, men ICKE! Mårran är på henne så fort hon reser sig upp eller försöker krypa bort. (Just nu är jag på väg i full fart vilt rytande åt Mårran att backa undan. Vilket hon gör när jag kommit fem meter bort.) Händelseförlopp: ca tre sekunder. Resultat: ett nytt jack i Popsys lilla ansikte, precis under ena ögat. Inte för att hon bryr sig märkbart, men JAG bryr mig! Vad hade hänt om jag varit längre bort, eller inte där alls?

Förbannad och full av adrenalin la jag Mårran plats och gick bort och undersökte Popsy ordentligt (som bjöd på beteenden för att få godis. Tack och lov att hon är mer eller  mindre oförstörbar!) Mårran kände av hur arg jag var och rörde inte en fena, kom direkt till min sida och gick med nosen klistrad vid mitt vänstra lår hela vägen hem (snett bakom mig). Jag kunde knappt titta på henne...

Jag blir så ledsen och frustrerad! För det mesta finns där varningstecken, men idag märkte jag ingenting förren det smällde. Delade är de redan när jag inte är hemma, men ska jag behöva ha Mårran i koppel under promenaderna dessutom? Alla embryon till planer på att skaffa valp är utsuddade ur mitt huvud igen...


Av Åsa - 18 maj 2009 08:43

Jag roade mig med att döma klubbens månadstävling igår (inga krav på vare sig erfarenhet eller exakthet). Det är kul att skärskåda olika ekipage, man lär sig mycket! Siffrorna var väl lite ute och reste, men kommentarerna var iaf korrekta.

Mina egna hundar fick stanna hemma (platsliggning med skott stod på tävlingsschemat och det kändes onödigt att utsätta dem för).

De fick träna lite hemma istället. Båda är fortfarande raka och fina!

Popsy har strulat till sin vänstersnurr (igen) genom att lägga till ett extravarv vid min sida...Fruktansvärt charmigt men INTE tillåtet. Nu har vi snabbt tränat om så att hon backar runt mig istället, hon kan inte dubbelsnurra och inte sätta sig. Få se vad hon gör härnäst...


Skendräktigheten är i full gång, komplett med nospress:

Normalt beteende? Jag tvivlar...Hon pressar så hårt att hon knappt kan andas i flera sekunder, flyttar sedan nosen 1 millimeter och fortsätter.


Till avslutning: en bild på återigen lyckliga familjen (numera kommer lammen springande för att komma först till nappflaskan, och de andra försöker suga på mina fingrar...gulligt!)




Av Åsa - 16 maj 2009 20:49

Inte vet jag vilken metod som gav resultat av alla jag testat, eller om det var en kombination, men nu verkar poletten ha trillat ner för båda hundarna. Popsy ställer sig rakt utan skutt till 95%, Mårran sätter sig (eller ställer sig) rakt i ingångarna. Båda känns ganska välarbetade och redo för torsdag. Få se om beteendena håller även i ny miljö...inte lika säkert.


Benjamin fick en kort ridtur idag, kort eftersom han markerade lätt på ena frambenet i trav i högervarv, och dessutom snubblade ordentligt och gick ner på knä med båda frambenen och det tog flera steg innan han återfick balansen (inte lätt med en extra vikt på ryggen). Inte bra! Jag misstänker alltför långa fossingar, ska ringa hovis i veckan för verkning. Hoppas det hjälper!


Av Åsa - 16 maj 2009 13:01

Notera hur Malin rättar TAGpunkten vid något tillfälle, och hur tydligt hon visar när jag varit otydlig. En perfekt elev!

Av Åsa - 15 maj 2009 15:11

Vem passar bättre att tagga än någon som är lika beteendenördig som jag... Malin har dessutom visat prov på bristande förmåga till koordination under linförighetskommendering, så det kändes som en bra infallsvinkel.

Startpunkt: blir stressad av kommendering, vinglar, har svårt att skilja på höger, vänster, eller helt om i stressat läge, kan inte svänga 90 grader.

Målet är att kunna kommenderas i en linförighet Lk 1 med halter och svängar. Med hund.

För att göra det enklare att följa skriver jag alla TAGpunkter med fetstil.


Men vi började utan hund, inomhus, för att punktträna svängarna höger, vänster, och helt om.

TAGpunkten är...(högersväng)

1. Vikten på höger ben

2. Kom runt 90 grader med vänster ben

3. Axlarna först

Likadant till vänster. Många repetitioner, vi ändrade TAGpunkt beroende på vilken del som strulade mest. Vi bytte sida. Vi bytte sida igen.

Helt om svängen satt ganska bra i fötterna, vi fokuserade på axlarna. Malins två prickisar försökte förtvivlat få matte att bry sig om dem, så störningsträningen var med direkt :)


Vi flyttade ut på gräsmattan, samma TAGpunkter, en sväng i taget. Nu la vi till en ny:

Höj blicken i svängen

eftersom Malin tittar neråt, och alltså inte ser var hon går.

Hon jobbade på en fyrkant med ett håll i taget, vi växlade TAGpunkt mellan blicken och axlarna. Intressant iakttagelse: jag trodde att hon uppnått flyt LÅNGT innan hon själv kände att fötterna skötte sig själva.


Nu la vi till kommendering. Tagpunkten är sväng höger när jag säger höger. Betydligt svårare! Likadant åt vänster, likadant helt om.

Jag ändrade till "tävlingskommendering", som tidigare fått Malin att spänna sig och börja tänka för mycket. Tagpunkten är sväng höger efter kommendering. Vi tränade likadant till vänster.


Dags att börja blanda! Vi kom gemensamt fram till TAGpunkten är sväng efter kommendering. Nu började det lossna på allvar, och en förvånad Malin sa "Fötterna vet vart de ska!" Just nu brydde jag mig inte om hur hon hanterade axlar och kropp, utan bara att hon valde rätt håll (vilket tidigare har varit ett problem).


Vi tog ett par repetitioner av halter och ett par repetitioner av helt om, sedan blandade vi vilt. Tagpunkten är lyd kommendering. Kanske en luddig TAGpunkt, men vi var överens om vad den betydde. Genast svårare igen, och eftersom vi hållit på intensivt i en timme så pausade vi för dagen.


Jag missade som tränare rejält en gång, jag var otydlig om huruvida hon skulle lyssna efter kommendering eller inte. Förvirring följde (men reddes snabbt upp). Malin visade klar frustration när hon tyckte att hon förtjänat ett klick (hon tittade surt åt mitt håll eller stannade upp). Hon började dessutom stanna upp i steget på TAGpunkten kom runt 90 grader med höger ben tills hon hörde klicket som bekräftelse på att hon gjort rätt. Intressant, och direkt överförbart på hundarna...

Vi planerar lätt en fortsättning, båda är VÄLDIGT nyfikna på att se om hon kommer ihåg detta om en vecka och hur det utvecklas. Når vi målet på tio timmar? Fortsättning följer!



Av Åsa - 15 maj 2009 10:51

En helt ny kategori på bloggen.

Här tänker jag samla mitt TAGteach-arbete inför examen i Klickerinstruktörsutbildningen: 10 timmars dokumenterad TAG-träning, i ord, film och bilder. Bloggen i sig är en del av projektarbetet, här kan mina instruktörer/utvärderare gå in och titta och kommentera, och mina "offer" kan ge sin syn på träningspasset. Alla är välkomna att fråga och kommentera, jag ska svara och förklara så bra jag kan!

Vill du bli "taggad" som en del i mitt arbete så anmäl ditt intresse antingen här eller på mailen asa@asashundar.se . Det är bara kul om det blir många skiftande områden!


Vad är då TAGteach? Kort sagt är det klickerträning för människor. Vi tittar på slutmålet, startpunkten, och gör en enkel kriterieplan. Sedan fokuserar vi på en del i taget: du får en speciell TAGpunkt som ska uppfyllas, och när kriteriet i TAGpunkten möts får du ett klick.

En TAGfilm att börja med:


Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards